Label Cloud

Bagaimanakah untuk membuat Umpan Dedak dengan betul

Terdapat tiga (3) bahan asas untuk membuat umpan dedak iaitu dedak ( seelok-eloknya jenis hong, dedak paling halus), tepung gandum dan air. Sebelum memulakan proses ini, dedak perlu dicampur sedikit air dan diuli sehingga liat. Jangan campurkan terlalu banyak atau terlalu kurang air, sekadar memadai sahaja supaya dedak menjadi liat dangan terasa sedikit lembap. Kemudian tambah sedikit tepung gandum dan di uli supaya umpan ini menjadi sebati, kental dan tidak rapuh. Untuk memastikan ia sesuai digunakan, ambil segenggam dedak yang sudah di uli tadi dan cuba bahagikan kepada dua (2) bahagian. Sekiranya ia tidak mudah terkopak bermakna umpan dedak sudah sedia untuk digunakan. Bahan-bahan perisa yang boleh ditambah mengikut citarasa ikan setempat adalah seperti serbuk kunyit, perencah kurma, belacan, perahan air kelapa sawit dan sebagainya.

0 comments:

Blog Widget by LinkWithin